QUI SOM?

Director: Carles Mallol
Escenògraf: Ricard Prat
Disseny de llums: Sergi Torrecilla
Disseny de so: Ariadna Alsina
Actors: Elies Barberà, Marta Corral, Marc Garcia Coté, Marta Montiel, Albert Puigdueta, Elisabet Vallès

Apostem per la creació textual contemporània. Treballem amb el dramaturg Carles Mallol per explicar de tu a tu on som, on anem, què ens queda. I anem buscant, d'aquesta manera, la nostra veu. Ja en van cinc. Vindràs a la propera? Ja s'apropa.

sábado, 22 de mayo de 2010

Primaris a El Periódico


‘Primaris’ porta a l’extrem el conflicte entre pares, professors i alumnes

Una escena tensa de ‘Primaris’, en cartell al Tantarantana. Foto: DUNA FOTOGRAFÍA

CÉSAR LÓPEZ ROSELL
BARCELONA

Un tema molt actual i que suggereix l’elaboració d’un docudrama. La relació entre professors, pares i alumnes podia haver aplanat el camí per escollir aquest gènere. Però Carles Mallol i la seva companyia La Soga han virat a Primaris cap a la comèdia negra surrealista per incidir en una història que es viu diàriament a les aules.
La nova obra del prolífic autor cal mirar-se-la sota aquesta clau, no fos cas que algun despistat anés al Tantarantana a la recerca de tesis que donin resposta a les seves preguntes sobre les raons del domini dels adolescents sobre els docents en l’àmbit escolar i la crisi de relacions entre pares i fills. Mallol no ofereix ­solucions. El seu és un joc teatral portat a l’extrem que busca divertir el públic però que també invita a la reflexió.
L’autor, resident al TNC dins del projecte T6, exhibeix els recursos que ja va mostrar a M de mortal, la seva aportació al T6, però ara ho fa rodejat d’uns actors que han participat en el procés de creació de l’obra. L’acció es desenvolupa a la sala de professors d’una escola. La directora del centre ha caigut en una trampa parada per una alumna i amb visibles ferides a la cara comunica als seus col·legues que l’han atropellat. Es disparen totes les alarmes i citen el pare de la noia per comunicar-li el que ha passat.
El desconcert dels personatges es fa molt patent. Dominats per la psicosi de la vandàlica situació, cap d’ells no sap com reaccionar davant dels fets. Hi ha en perill l’estabilitat del centre i la seguretat vital d’uns professors que se senten, al mateix temps que educadors, pares dels seus alumnes. En el fons, aquesta és una història de pares i fills en la qual l’únic progenitor en escena reconeix la seva incapacitat per relacionar-se amb la seva filla. «No sabria de què parlar amb ella», diu.

PERSONATGES ENCERTATS / L’elecció de personatges al servei de la comèdia no pot ser més encertada. Hi ha la caricaturesca directora (Marta Corral), que és també amant del ­desconcertat pare de l’alumna (Elies Barberà). Marc Garcia Coté és el professor de català, un tipus que defuig els problemes i que està marcat per la relació amb el seu pare. Marta Montiel encarna la individualista professora de química. La professora d’història és Elisabeth Vallès, ­aspirant a robar el càrrec a la directora, i el mostrari es completa amb Albert Puigdeuta, insegur professor d’educació física, que se sent a prop dels seus alumnes però que també n’acaba sent, com tots els altres, ­víctima.

No hay comentarios: